Kategorie
 Newsletter
 Dopravu zajišťuje
DPD
PPL
WEDO
TopTrans
Typ A1 – pro ploché dno úlu, k vážení je zapotřebí dát pod zadní rohy úlů podložky 5 mm. Zjistěte a konejte Vaše rozhodnutí také s přihlédnutím k okamžité váze včel a jejich zásob.

Včelařská váha spodní A1

Typ A1 – pro ploché dno úlu, k vážení je zapotřebí dát pod zadní rohy úlů podložky 5 mm. Zjistěte a konejte Vaše rozhodnutí také s přihlédnutím k okamžité váze včel a jejich zásob. Hlavní výhody tohoto typu zadní váhy. Na podzim lze dokrmit všechna včelstva dostatečně na cca stejnou váhu. Na jaře lze zjistit stav zásob i zachránit nejsilnější včelstva od případné smrti hladem. V létě lze prověřit, zda-li se nějaká včelstva již vyrojila nebo byla vyloupena Včelařům zaplatí především úsporou krmiva a zamezením zimních ztrát včelstev. Pružinou nastaví včelař stupnice na nulu při úlu bez včel váží se pak jen včely a zásoby.

Rychlováha včelích úlů, pro úspornější podletní krmení. Před krmením je výhodné vědět stav zásob, neboť některé mívají nad míru, jiná včelstva by mohla potkat tichá loupež a potřebují doplnit více. Dík této váze může včelař krmit jen tolik, co je zapotřebí. Tím lze ušetřit asi 20% výdajů na krmení, jakož i zimní ztráty nedolomených, zpravidla nejsilnějších včelstev. Předepětím pružiny lze přestavit stupnici (při prázdných úlech) na nulu a pak lze odečítat pouze obsahy, včely, zásoby, pyl.

Seřízení: Včelař si přistrojí jeden shodný úl jen s prázdnými soušemi a bez včel. Přestavením křídlové matice předepíná pružinu až nastaví stupnici na nulu. Při vážení ukazuje pak stupnice jen hmotnosti obsahů, tj. včel, pylu a zásob. Protože včely sedí různě,vzdálenost kyvného bodu vpředu také není pevná, jsou údaje stupnice označeny jako informativní.

Obě váhy dolní mají (krom stupnice) přestavitelnou značku. Tu včelař nastaví na ideální hodnotu, kterou by v té době měla včelstva mít... Vážením zjistí pak rozdíly a může udělat včas opatření.

Přesunem rolničky do drážky vpravo mění se rozsah z měření z + 40 kg na + 60 kg, což lze pak odečítat na oblé stupnici vzadu. Posuvným běžcem lze si průběžně nastavovat kolik by měly úly v té době vážit. Váha není určena pro maximální hmotnosti příkladně 200 kg - zbytečné, ale jen pro období rozvoje a krmení včel.

Naše váha je ideálním řešením pro včelaře, kteří potřebují sledovat změny hmotnosti úlu.

Návod na seřízení váhy:
Váhu nasadíte na úl s prázdnými plásty a bez včel. Křídlovou matici vlevo předepínáme pružinu tak, aby stupnice ukazovala nulu. To nám umožní, že při vážení ostatních stejných úlu lze odečítat jen váhy zásob a včel.

V podletí:
doplníme zásoby jen do námi zvolené hmotnosti.

Po nakrmení:
Zkontrolujeme, zda některá včelstva nepotkala tichá loupež

V předjaří
zjistíme, zda nejsilnějším (nejvíce snědí) nehrozí smrt hladem.

Ve snůšce
Zjistíme, kletým třeba podstrčit další medník.

U sledovaných:
lze ověřit zda se včelstva již (ne)vyrojili
Váhy dolní jsou určeny pro úly se dny Varroa i plochými. Váhou zadní lze lze navíc vážit též úly usazené na L profilech.

(we reserve the right to change the description and specifications without prior notice)
 Doporučte nás
  • Share the positive experience of our cooperation and recommend us to your friends and acquaintances: