Kategorie
 Newsletter
 Dopravu zajišťuje
DPD
PPL
WEDO
TopTrans
7/10
 Nákupní košík
excl. VAT:0.00,- Kč
incl. VAT:0,- Kč
 Nejprohlíženější
 Nejprodávanější
Včelí vosk Pleva 20 g. Včelí vosk je produkt voskotvorné žlázy včel dělnic. Její aktivita je za normálních okolností nejvyšší mezi 9.-18. dnem života dělnice ...

Pravý čistý včelí vosk

Včelí vosk Pleva 20 g. Včelí vosk je produkt voskotvorné žlázy včel dělnic. Její aktivita je za normálních okolností nejvyšší mezi 9.-18. dnem života dělnice. Pokud má ale včelstvo nedostatek stavitelek, mohou starší včely činnost žlázy obnovit (změnou potravy). Vyloučené šupinky vosku včely kusadly zpracují a vystaví z nich postupně celý plást. Na 1 kg vosku potřebují 1.250.000 šupinek. Pokud včelstvo nestaví plásty, padá vosk na dno úlu, kde vytváří tzv. měl.

Vosk tvoří estery kyselin, volné kyseliny a uhlovodíky. Bod tání nastává při ± 65° C, vosk tuhne přibližně při 63 °C. 25-30 °C stačí na jeho tvárnost (letní teplota v úlu je 35° C). Kolem 0° C je nejen křehký, ale jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).

Včelí vosk dobře izoluje teplo, elektřinu a odpuzuje vodu. Při síle 4 mm jej lze ohnout přes hranu stolu aniž by se zlomil (oproti parafínové náhražce).

Včelí vosk slouží například k výrobě svíček.
V kuchyni a potravinářství
Maštění plechu při pečení
E901
Tato značka na obalu od sladkostí znamená, že je v jejím složení včelí vosk. Slouží jako leštidlo (lentilky), na vymazávání forem či proti slepování bonbónů.
Včelí vosk lze využít i lze k zdobení kraslic.

(we reserve the right to change the description and specifications without prior notice)
 Doporučte nás
  • Share the positive experience of our cooperation and recommend us to your friends and acquaintances: