Papírový knot je umístěn na základní žluté desce. Láhev naplněná s kyselinou mravenčí, se upevní na základovou desku. Kyselina mravenčí pomalu vytéká díky kapátku, a je absorbována papírovým knotem. Mokrý knot odpařuje kyselinu mravenčí do úlu. Koncentrace kyseliny v úlu se zvyšuje pomalu, ale trvale. Jakmile je papírový knot plně nasycen zůstává odpar i koncentrace konstantní.
Kyselina mravenčí je silná žíravina proto dbejte pokynů od dodavatele a zacházejte s ní velmi opatrně.V každém případě by jste měli mít ochranné brýle, ochranné rukavice. Mějte připraven dostatek vody na omytí. Před naplňením nádobky odpařovače Liebig kyselinou mravenčí nejprve odstraněte kapátko z hrdla nádobky (např. s malými plochými kleštěmi). Potřebné množství 85% kyseliny mravenčí se měří pomocí plnicího stupnice na láhvi. Přesné informace o množství kyseliny a úpravě knotu najdete v přiloženém návodu.
Možnost změnit velikost papírového knotu umožňuje regulovat požadovanou rychlost odpařování regulovat množství různých vlivů (teplota, druh a velikost úlu, venkovní teplota, slunce pevnost).
Pokud je odpařování z odpařovače Liebig příliš rychlé, pak zmenšete odparnou plochu, ale nezapomeňte na bezpečnostní pokyny. Odpařovací systém Liebig umístěte do prázdného nástavku. Dna úly by měla být chráněna před únikem par KM ale česna nechte otevřená. Umístěte odpařovač Liebig nad plodové rámky. Odstraňte Liebig-odpařovač jakmile bude láhev na kyselinu mravenčí prázdná (po jednom až dvou týdnech).